Alt Aneu, més aprop del que et penses

Catalunya
 
Dades Generals Ajuntament Organismes Eleccions Escuts i Banderes allotjaments gastronomia Biblioteques Oficines de Turisme Fotografies Propostes Agenda
Dades Generals

Alt Aneu

Extens municipi format el 1970 per la unió dels antics municipis de València d’Àneu, Gil, Son i Sorpe.

S’estén per la capçalera de la Noguera Pallaresa i el riu de la Bonaigua i limita amb la Val d’Aran i el país de Comenge de l’Estat francès.

Al poble de València d’Àneu, situat al centre del municipi, hi ha l’església parroquial de Santa Maria. Destaquen també la Casa de la Senyora i, en un puig fora del poble, les escasses restes del castell de València, excavades recentment, residència dels comtes del Pallars Sobirà.

Al terme de Gil destaca l’església de Sant Joan d’Isil.

També és remarcable l’església dels Sants Just i Pastor de Son, així com Sant Pere de Sorpe, amb un valuós conjunt de pintures murals romàniques que es conserven al Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Sant Andreu de València d’Àneu, Sant Joan d’Isil, Sant Llorenç d’Isavarre i Sants Just i Pastor de Son foren declarats MHA l’any 1998.

Sobre el nucli de Son del Pi, a les Planes de Son, es troba el Centre de Natura i Desenvolupament Sostenible dels Pirineus, de gran interès mediambiental i arquitectònic (1998-2002). En fou l’arquitecte Francesc Rius Camps.

Una pista que segueix el curs de la Noguera Pallaresa permet un bonic recorregut pel costat del pantà de Borén, per Isil o Gil i accedir a la Val d’Aran per Montgarri i el Pla de Beret.

Font: Generalitat de Catalunya

Dades de la Població

Població 2014 416 hab. | Densitat 2,15 hab/km2 | Superfície 193,80 km2
Altitud 1.076 m


 


Evolució Demogràfica