Arenys de Mar, més aprop del que et penses

Catalunya
 
Dades Generals Ajuntament Organismes Eleccions Escuts i Banderes allotjaments gastronomia Biblioteques Oficines de Turisme Fotografies Propostes Agenda
Dades Generals

Arenys de Mar

Important vila costanera que centra la part alta de la comarca del Maresme.

S’originà el segle xiv i va prendre un augment notable durant la segona meitat del segle xvi com a barri marítim d’Arenys de Munt.

Des de mitjan segle xviii prengué gran importància a Arenys la construcció de vaixells. Tingué Escola Nàutica (1789) i Estudi de Pilots (fins a l’any 1850). Els seus navegants s’estengueren per la Mediterrània i altres mars d’Europa i més tard pels ports d’Amèrica.

El seu port (construït entre el 1921 i el 1952) concentra la major part de la flota pesquera del Maresme i té annexa la Confraria de Pescadors de Sant Elm, amb locals per a la subhasta del peix al pòsit de Pescadors. Té també un gran sector dedicat a port esportiu.

La vila és centrada per la Riera o Rambla i guarda dues antigues torres contra la pirateria del segle xvi, època en què també es va envoltar de muralles l’antiga torre dels Encantats.

El cementiri, sobre un turó que tanca per ponent la vila, glossat per Salvador Espriu amb el nom de «Sinera» i on hi és enterrat (1985), té monuments funeraris de Llimona i d’altres escultors modernistes. Fou declarat MHA el 1995 (BCIN).

La vila té cases amb elements típics de l’arquitectura popular a la part antiga. El Museu de les Puntes Frederic Marès, a l’edifici de l’antic hospital de Sant Jaume, recull una interessant mostra de les tradicionals puntes d’Arenys de Mar.

Font: Generalitat de Catalunya

Dades de la Població

Població 2014 15.307 hab. | Densitat 2.373,18 hab/km2 | Superfície 6,45 km2
Altitud 10 m | Gentilici arenyencs


 


refranyer català

A Arenys són vaixellers dels que van a l'altra banda


Evolució Demogràfica