Escapada cap de setmana · Propostes Lladorre

Catalunya
 
Dades Generals Ajuntament Organismes Eleccions Escuts i Banderes allotjaments gastronomia Biblioteques Oficines de Turisme Fotografies Propostes Agenda

Ruta La Porta del Cel Escapada cap de setmana

Itinerari pirinenc d'alta muntanya, bell i exigent, que enllaça en cinc etapes Tavascan i els refugis de les bordes de Graus, Certascan, Pinet i Vallferrera, amb un recorregut circular de 58 km de longitud i 5.280 m acumulats de desnivell de pujada.
Activitat:  Esportiva  |  Natura
Comarca:  Pallars Sobirà
Població:  Lladorre
1  Etapa: Tavascan - Graus
La primera etapa, de transició, situa els usuaris a les bordes de Graus, a 1.334 m d'altitud, on hi ha un càmping, un restaurant i un refugi de muntanya. L'itinerari discorre per un entorn de muntanya mitjana, plenament humanitzada, entre conreus, prats de dall i boscos de bedolls, roures i pi negre. En el recorregut destaquen algunes bordes de notables dimensions i les cabanes típiques del Pallars destinades a viure-hi durant l'estiu, guardar-hi palla, estris del camp o tancar-hi el bestiar. Se segueixen els senyals blancs i vermells del sender de gran recorregut (GR) que enllaça, pel port de Tavascan, el GR 11 de Tavascan amb el GR 10 del vessant occità.
 • Senyalització:Sí
 • Distància:4.11 km
 • Desnivell de pujada:250.0 m
 • Tipologies:Grans ascensions i travesses a peu
 • Durada:1 h 10 min
 • Desnivell de baixada:30.0 m

2  Etapa: Graus - Certascan
La segona etapa discorre entre Graus i el refugi de Certascan. Durant el recorregut es passa pel bucòlic racó de Noarre, pels estanys Blaus de Guerossos, pel coll i el cim de Certascan, de 2853 m, altiu, dotat d'una àmplia panoràmica sobre bona part del Pirineu occidental, i per l'estany de Certascan, el més gran de la serralada (56,2 ha, 1.326 m de llargada i 104 de profunditat). El camí, fressat, ben senyalitzat i en bon estat, segueix un traçat lògic i previsible que facilita l'orientació. L'ascensió al pic de Certascan i el pas pel coll poden presentar congestes a començaments de temporada (grampons, bastons o piolet útils).
 • Senyalització:Sí
 • Distància:11.51 km
 • Desnivell de pujada:1570.0 m
 • Tipologies:Grans ascensions i travesses a peu
 • Durada:5 h 20 min
 • Desnivell de baixada:660.0 m

3  Etapa: Certascan - Pinet
La tercera etapa uneix els refugis de Certascan i de Pinet, situat al vessant N del Pirineu. Tot i ser relativament curta, té un perfil sinuós -quatre inflexions importants- i un traçat enrevessat, amb diversos canvis sobtats de direcció. Etapa delicada pel que fa a l'orientació i també pel possible enduriment de les condicions ambientals, ja que discorre sempre per damunt dels 2.000 m. Cal parar atenció al tram entre el coll de l'Artiga i el refugi de Pinet. La pujada i baixada del coll es fa per tarteres incòmodes en cas de pluja o boira ploranera, condició freqüent al vessant occità. A aquest fet cal afegir la precarietat de la senyalització i el mal estat del camí entre la pleta de Montestaure i Pinet. Cal preparar l'etapa amb un rigorós estudi del mapa i disposar del material adequat. En cas de mal temps, s'ha de preveure la possibilitat que la durada del recorregut s'allargui considerablement fins al punt que, si no s'està ben preparat, és millor no partir i esperar-se al refugi.
 • Senyalització:Parcialment
 • Distància:12.6 km
 • Desnivell de pujada:1260.0 m
 • Tipologies:Grans ascensions i travesses a peu
 • Durada:6 h
 • Desnivell de baixada:1250.0 m

4  Etapa: Pinet - Vallferrera
La quarta etapa discorre entre els refugis de Pinet i de Vallferrera passant per la pica d'Estats (3.143 m) i el coll de Sotllo. Tot i el fet de pujar fins al sostre de la Porta del Cel i de la llarga baixada fins al refugi de Vallferrera, es tracta d'una etapa relativament còmoda a causa de les característiques del camí, molt trepitjat, ben traçat i senyalitzat i d'un recorregut lògic i intuïtiu. L'ascensió a la pica d'Estats pot complementar-se amb la del Montcalm (3.077 m) i, si resten temps i forces, amb la del Sotllo (3.073 m). A principis d'estiu cal parar compte amb les geleres i congestes que cobreixen part del recorregut superior (grampons i piolet o bastons ens seran útils).
 • Senyalització:Sí
 • Distància:11.6 km
 • Desnivell de pujada:1060.0 m
 • Tipologies:Grans ascensions i travesses a peu
 • Durada:5 h 15 min
 • Desnivell de baixada:1380.0 m

5  Etapa: Vallferrera - Tavascan
La darrera etapa de la Porta del Cel uneix el refugi de Vallferrera i el poble de Tavascan passant per la magnífica raconada de Baborte, pels colls de Sellente, la Llaguna i la Ribera, pel bucòlic pla de Boldís i pel bosc de Castellassos, on es fa un llarg i sinuós descens. El desnivell de pujada és relativament moderat (1.140 m), però el descens és el més llarg i sostingut de totes les etapes (-1.960 m). Cal parar atenció al canvi sobtat de direcció que es fa a la coma de Sellente i, en cas de poca visibilitat, al llarg tram de carena entre els colls de la Llaguna i de la Ribera. Des de Sellente hi ha la possibilitat de baixar directament al pla de Boavi per la vall de Becero, però després hi ha una llarga i monòtona pista fins a Tavascan.
 • Senyalització:Sí
 • Distància:17.8 km
 • Desnivell de pujada:1140.0 m
 • Tipologies:Grans ascensions i travesses a peu
 • Durada:6 h 45 min
 • Desnivell de baixada:1960.0 m
Més informació

Parc Natural de l'Alt Pirineu
C/ de la Riba, 1
25595, Llavorsí
Tel. 973 622 335
URL: www.gencat.cat/parcs/alt_pirineu

La Porta del Cel
www.laportadelcel.com

Annex:  Edició 2013

Certascan, 14 de novembre del 2013

Amics,
Us agraïm la confiança que heu dipositat en nosaltres venint a gaudir del circuit La Porta del Cel o Muntanyes de Llibertat i esperem que recordeu agradablement aquesta experiència magnífica. Igualment esperem tornar-vos a veure ja sigui fent la nova travessa o diferents excursions des dels refugis.

Sabem que el regal més important és poder gaudir dels paisatges fent aquesta travessa excepcional, i si el temps ens acompanya, molt millor. Però tot i així un dels moments més esperats és el sorteig de 2.000 euros en premis entre tots els participants del circuit en col•laboració amb les botigues Aresta i GORE-TEX®.

Fotografies: Alejandro Gamarra, Muntanyes de Llibertat i La Porta del Cel

La nova ruta Muntanyes de Llibertat, ens rememora moments històrics passant pels mateixos colls que abans que nosaltres van utilitzar els republicans per fugir de la dictadura de Franco i els jueus de l’horror nazi. Però no tant sols és un recorregut històric, ja que ens enfonsem de ple en unes valls de desnivells impressionants, un paisatge de cascades magnífiques, uns boscos amb una vegetació luxuriant i llacs que han sorprès els excursionistes.

En un any èpic ens hem de treure el barret davant de tots els que han fet els recorreguts aquest any en unes condicions de neu excepcionals. Posar i treure grampons, superar pendents més drets de l’habitual, haver de travessar rius descalçant-se contínuament ja que els ponts se’ls havien endut les riuades... El 15 de juny hi havien 3 metres i mig de neu a 2370 metres, i durant tot el mes de juliol i inclòs a l’agost s’han hagut d’utilitzar els grampons.

Tampoc ha sigut fàcil pels sky runners a La Porta del Cel. No són tan sols els 65 quilòmetres i els més d’onze mil metres de desnivell acumulat, si no també la neu, mantenir la respiració mentre intentes córrer inclòs per sobre dels 3.000 metres d’alçada, i el tipus de terreny molt tècnic.

El millor temps ha sigut per Juan Vilana amb 12 h 40’ no gaire lluny del rècord absolut de la prova en mans de Fco. José Saiz Flores en 11 h 57’. El segon amb 19 minuts més per l’Albert Herrero i el tercer pel David Perez Cabré amb 14 h 45’.

Si voleu realitzar el recorregut heu d'esperar fins el juny del 2014 per poder gaudir d’aquest paratges, ja sigui fent la travessa o intentant superar la prova de les 24 o les 36 hores i així guanyar “La Porta del Cel” o Les Muntanyes de la Llibertat.

Més informació: www.muntanyesdellibertat.com

Alejandro Gamarra
Muntanyes de Llibertat i La Porta del Cel