Escapada cap de setmana · Propostes Torrelles de Llobregat

Catalunya
 
Dades Generals Ajuntament Organismes Eleccions Escuts i Banderes allotjaments gastronomia Biblioteques Oficines de Turisme Fotografies Propostes Agenda

Turisme patrimonial al Baix Llobregat Escapada cap de setmana

Cap de setmana de turisme patrimonial per a tota la família, Catalunya en Miniatura on els visitants de totes les edats gaudiran d’un passeig esplèndid, la Colònia Güell, declarada Bé d’Interès Cultural – Conjunt Històric i el Monestir de Sant Ponç al Cervelló.
Activitat:  Cultural  |  Familiar  |  Patrimoni
Comarca:  Baix Llobregat
Població:  Cervelló  |  Torrelles de Llobregat  |  Sta. Coloma de Cervelló

1r dia - matí:  Catalunya en Miniatura

Fes un passeig pels llocs emblemàtics de Catalunya en aquest complex de maquetes en miniatura.

Els espais estan organitzats per comarques i en només una hora i mitja podràs veure les maquetes dels monuments més importants de cada indret.

Podeu trobar més informació a: http://www.catalunyaenminiatura.com/
Horari:
D'octubre a Febrer: de dimarts a diumenge de 10 a 18h. Del març al juny i setembre: cada dia de 10 a 19h. Horaris en detall a la web.

Tel.:
936890960
Anem a dinar...
Cal Joan
Restaurant Cal Joan

Adreça: C/ Torrelletes, 1
Municipi: Torrelles de Llobregat
Codi Postal: 08629
Tel.: 936891141
Web: www.restaurantcaljoan.com

1r dia - tarda:  Visita guiada a la Colònia Güell

Reserva de visites guiades al Centre d'Acollida de Visitants, tel. 93 6305807. Santa Coloma de Cervelló
Visita guiada a la Colònia Güell
1  Centre d'Interpretació de la Colònia Güell
La Colònia Güell la va començar a formar l’empresari Eusebi Güell l’any 1890. Mirava d’allunyar-se dels conflictes socials de la ciutat i va trasladar aquí la seva indústria tèxtil. El 1990 la Colònia Güell fou declarat Bé d’Interès Cultural – Conjunt Històric, i s’establí la protecció dels edificis més rellevants, així com de les característiques generals d’edificació. Es pot visitar tots els dies excepte 25 i 26 de desembre, 1 i 6 de gener, diumenge de rams, i divendres sant. Es fan visites guiades a la Colònia i l’església tot i que també es pot visitar sense guia. Els tiquets es poden adquirir al centre d’acollida de visitants, on hi ha l’exposició introductòria. Podeu trobar més informació a: Colonia Güell – Cripta Gaudí
1  Antics cellers de la cooperativa
Edifici de l'any 1920
2  Antiga cooperativa de consum
Edifici de l'any 1900. Arquitectes: Francesc Berenguer i Mestres i Joan Rubió i Bellver.
3  Antiga casa del secretari
Consultori mèdic
4  Antic convent de les Monges
Edifici del 1891-1892.
5  Centre de Sant Lluís
Edifici del 1915-1917, arquitecte Francesc Berenguer i Bellvehi.
6  Ateneu Unió i teatre Fontova
Edifici del 1892.
7  Escola i casa del mestre
Edifici del 1917-1918. Arquitectes: Francesc Berenguer i Mestres i Francesc Berenguer i Bellvehi
8  Ca l'Espinal
Habitatge privat del 1900. Arquitecte Joan Rubió i Bellver.
9  Antiga casa del metge
Habitatge privat del 1910
10  Dipòsit d'aigua
Construït l'any 1895
11  Can Soler de la Torre i capella Mare de Déu dels Dolors
Construïts al 1692 i al 1890, és un habitatge privat
12  Ca l'Ordal
Edifici de l'any 1894 aproximadament. Arquitecte Joan Rubió i Bellver. Habitatges privats.
13  Església (Cripta)
Construida entre els anys 1908 i el 1915, arquitecte Antoni Gaudí i Cornet.
14  Casa parroquial
Edifici de l'any 1917, arquitecte Francesc Berenguer i Bellvehi, despatx parroquial i habitatge privat.
15  Recinte industrial
16  Can julià de la muntanya
Antiga masia i habitatges d'entre els segles XVI i XIX.
17  Torre Salbana
segles XII - XIX
Soparem i a descansar...
Golf Can Rafel
Hotel Golf Can Rafel

Adreça: Afores- Ap. Correus, 38
Municipi: Cervelló
Codi Postal: 08758
Tel.: 936501005
Web: www.canrafel.net

2n dia - matí:  Monestir de Sant Ponç

El lloc es troba dins els límits del municipi de Cervelló, en una de les valls que formen la riera de Rafamans, a 325 m d''altitud. Depèn de la parròquia de Corbera de Llobregat.

De l'antiga quadra i priorat benedictí de Sant Ponç de Corbera, se''n conserva l''església, que és un magnífic exemplar romànic, del segle XI.

Les primeres notícies del monestir són del 1068, quan ja posseïa un territori en domini alodial. Això no obstant, és possible que la comunitat monàstica s''hi hagués iniciat de molt temps abans. Segons Antoni Pladevall l'església podria haver estat construïda pel levita Guillem de Mediona o pels seus successors, senyors de Corbera entre el 1025 i el 1050, ja que el monestir era emplaçat dins el terme d''aquest castell. El 1096 ja és documentada la comunitat, regida pel prior Salomó, que fou subjectada com a priorat a Cluny i, abans del 1104, passà a dependre de la filial d'aquest cenobi i centre de les possessions de Cluny a Catalunya, Sant Pere de Casserres. El 1303 depenia de Truyetho, segurament com a intermediari de Cluny; aleshores ja no hi havia gairebé comunitat, només el prior, que era monjo de Casserres, i alguns preveres beneficiats.

A l’inici del segle XIV els enfrontaments entre el prior de Sant Ponç i el Bisbat de Barcelona, per la negativa a facilitar les visites pastorals, adduint la dependència de Casserres i de Cluny, comportaren l’excomunió del Prior i del sacerdot de Sant Ponç que es perllonga des de 1.310 a 1.314. Al segle XV es nomenaren priors comendataris i el 1590 les seves rendes foren unides a la Congregació Claustral Tarraconense, primer a Lleida i després a Sant Pau del Camp, d'on es considerà filial fins a l'exclaustració.

L'església de Sant Ponç de Corbera és l'antiga església del monestir. Segons Puig i Cadafalch devia ser construïda entre els anys 1040 i 1070. És un edifici d''una sola nau, amb un transsepte capçat per tres absis semicirculars, un cimbori sobre el creuer i un petit campanar que el corona. Tot l'exterior de l'edifici és ornamentat amb bandes i arcuacions llombardes, les finestres són de doble biaix i l'aparell és característic del primer art romànic. Els absis tenen comunicació entre ells per portes obertes en els murs de separació; en el central i en el de migdia es conserven vestigis de pintures romàniques, que en origen devien omplir tota la superfície absidal, de temes ornamentals i vegetals. Sembla que aquesta decoració ha de ser un xic més tardana que l'edifici, de vers la fi del segle XII. A la mateixa època o potser a la primeria del XIII ha de datar-se la talla policromada de la Mare de Déu de la Llet que, procedent de Sant Ponç, es guarda a la sagristia de la parròquia de Corbera.
Crida l’atenció el tram d’escala exterior fins al cim de la torre. El lloc avui presenta una solitud colpidora.