Badalona, més aprop del que et penses

Catalunya




 
Dades Generals Ajuntament Organismes Eleccions Escuts i Banderes allotjaments gastronomia Biblioteques Oficines de Turisme Fotografies Propostes Agenda
Dades Generals

Autor: Gerard Caballé
Badalona desde la muntanya.
Veure galeria de fotos (3)

Badalona

Important ciutat i terme situats a l’extrem nord-est de la comarca, al límit amb el Maresme i les comarques del Vallès. La demarcació s’estén des de la serralada Litoral fins a la mar i marca la transició entre el pla de Barcelona, al qual pertany estructuralment, i el Maresme, amb el qual es relliga a través de Montgat.

Tota la part costanera està ocupada per blocs d’habitatges i industries i el seu sector sud forma pràcticament una conurbació amb Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs. Només li resta un sector de conreus i algunes antigues masies als pendents de la Serralada Litoral, vers Sant Jeroni de la Murtra, Bonavista o Canyet i els dos Pomars.

El centre històric és a Dalt de la Vila, que correspon a l’emplaçament de l’antiga Baetulo romana, i al sector anomenat «El Centre». A l’inici de l’edat mitjana era un lloc de diversos dominis senyorials i feudal fins que en el segle xvi assolí un règim municipal, del qual participaven els ravals tradicionals de Badalona: Canyet, Llefià i Pomar.

El creixement demogràfic, social I econòmic que portaria a la ciutat actual va iniciar-se a la segona meitat del segle xviii. De l’antic oppidum romà s’han trobat restes d’un temple i altres restes a Dalt de la Vila, davant de l’església de Santa Maria. També s’han trobat restes d’unes termes romanes i de muralles amb torres i portal vers el lloc on hi ha l’actual edifici del museu.

Entre els molts elements de l’època romana hi ha el nu femení anomenat «la Venus de Badalona», guardada al Museu de Barcelona, així com làpides, restes d’escultures i altres elements arqueològics importants. Les troballes recents es guarden al museu municipal, un edifici modern construït sobre les termes romanes i inaugurat l’any 1966.

Entre els edificis més remarcables hi ha l’església parroquial de Santa Maria, bastida el segle xvii sobre el solar d’edificacions religioses més antigues i que ocupava el primitiu temple romà, del qual han aparegut vestigis.

Propera a l’església hi ha la Torre Vella, antiga casa dels Santcliment, senyors de Badalona a l’època medieval. Es tracta d’un casal molt transformat amb estructures gòtiques i una façana renaixentista.

El modernisme està representat per dues interessants obres de Joan Amigó i Barriga, que fou arquitecte municipal de la ciutat. Són les cases Pavillard (1906), a l’avinguda de Martí Pujol, núm. 23-25, i la casa Enric Mir (1908), a l’avinguda de Martí Pujol, núm. 45- 47. Tenen, dins d’un llenguatge modernista, clares influències de la Secessió vienesa i, fins i tot, de l’escola de Glasgow.

A la ciutat trobarem altres edificis modernistes, com l’Asil i Col•legi de Sant Andreu, obra de Francesc Rogent (1889), la Casa Agustí, de Lluís Domènech i Montaner (1893) i Can Gusi, de J. A. Pons i Barret (1899).

Dins del programa d’obres olímpiques (1992), el Palau d’Esports (1987-1991), a l’av. d’Alfons XII, s/n, obra dels arquitectes Esteve Bonell i Francesc Rius, és un magnífic edifici, resolt amb una aparent simplicitat i puresa formal, destinat essencialment a la pràctica del bàsquet, esport «nacional» de la ciutat.

Entre els edificis històrics més interessants destaquen la masia fortificada Can Canyadó (segles xv-xvii), declarada monument historicoartístic el 1974, Can Miravitges, a Pomar de Dalt, un edifici del segle xviii, propietat del municipi i dedicate a fins culturals, Can Cabanyes, una masia del segle xvii amb una façana neoclàssica, el Castell de Gotmar o Cal Comte, una masia fortificada del segle xv ampliada i transformada a principis del segle xx, i la Torre Mas Ram, entre altres.

L’element històric més notable és l’antic monestir de Sant Jeroni de la Murtra o Sant Jeroni de la Vall de Betlem, fundat el 1416 per un mercader de Barcelona, Bertran Nicolau. Era de frares jerònims i va subsistir fins a l’any 1835.

Font: Generalitat de Catalunya

Dades de la Població

Població 2014 217.210 hab. | Densitat 9.784,23 hab/km2 | Superfície 22,20 km2
Altitud 6 m | Gentilici badalonins


 


Propostes

La ciutat estava envoltada per muralles, amb un traçat quadrangular i un fòrum, en l'època de la seva màxima esplendor va comptar amb més de 15.000 habitants, molt mes que la veïna Barcino.

Categoria:  Cultural  |  Patrimoni  |  Familiar

Veure més informació

Evolució Demogràfica


 
 
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Pot acceptar totes les galetes prement el botó ”Acceptar” o configurar-les o rebutjar el seu ús clicant a la Política de Galetes
acceptar
Què són les galetes

Les galetes són petits arxius de dades que es reben al terminal des del lloc web visitat i s'utilitzen per registrar algunes interaccions de la navegació d'un lloc web emmagatzemant dades que podran ser actualitzats i recuperats. Aquests arxius es guarden a l'ordinador de l'usuari i conté dades anònimes que no són perjudicials per al seu equip. S'utilitzen per recordar les preferències de l'usuari, com l'idioma seleccionat, dades d'accés o personalització de la pàgina.

Les galetes també es poden utilitzar per registrar informació anònima sobre com un visitant utilitza un lloc. Per exemple, des de quina pàgina web s'ha accedit, o si s'ha utilitzat un baner publicitari per arribar.

Per què utilitzem galetes?

Aquesta web utilitza galetes estrictament necessàries i essencials perquè vostè utilitzi el nostre lloc web i li permetin moure's lliurement, utilitzar àrees segures, opcions personalitzades... A més utilitzem les galetes per recollir les dades relatives a l'anàlisi de l'ús de la web. Aquestes s'utilitzen per ajudar a millorar el servei al client, mesurant l'ús i el rendiment de la pàgina per optimitzar-la i personalitzar-la.

Quina utilitat li donem als diferents tipus de galetes?

Galetes tècniques: són aquelles imprescindibles i estrictament necessàries pel correcte funcionament d'un portal web i la utilització de les diferents opcions i serveis que ofereixen.

Galetes de personalització: permeten a l'usuari especificar o personalitzar algunes característiques de les opcions generals de la pàgina web.

Galetes analítiques: les utilitzem per crear perfils de navegació i poder conèixer les preferències dels usuaris amb la finalitat de millorar l'oferta de productes i serveis.

Galetes de publicitat: permeten guardar informació del comportament per mitjà de l'observació dels hàbits, estudiant els accessos i creant un perfil de preferències de l'usuari per oferir publicitat relacionada amb els seus interessos.

Segons el termini aquestes galetes les podem definir com:

Galetes de sessió: són aquelles que duren el temps que l'usuari està navegant per la pàgina web i s'eliminen quan s'acaba.

Galetes permanents: són aquelles que queden guardades al terminal de l'usuari, per un temps més llarg, facilitant el control de les preferències escollides sense haver de repetir certs paràmetres cada vegada que es visiti el lloc web.

Galetes de tercers

Galetes d'anàlisi: permeten quantificar el nombre d'usuaris i així realitzar el mesurament i anàlisi estadístic de la utilització que fan els usuaris del servei ofert. Per això s'analitza la seva navegació a la nostra pàgina web per tal de millorar l'oferta de productes o serveis que li oferim.

Coneix els tercers:
- Google analytics

Galetes utilitzades per complements de proveïdors externs de contingut: permeten accedir a continguts o serveis proporcionats per tercers, per exemple veure els vídeos allotjats a Vimeo o Youtube.

Coneix els tercers:
- Adobe
- Facebook
- Google maps
- Instagram
- Linkedin
- Pinterest
- Twitter
- Vimeo
- Youtube

I si no vull tenir aquestes galetes o no faig res al respecte?

Per complir amb la legislació vigent, hem de demanar el seu permís per gestionar galetes. Si decideix no autoritzar el tractament indicant la seva no conformitat, només utilitzarem les galetes tècniques, ja que són imprescindibles per a la navegació a la nostra web. En aquest cas, no guardem cap galeta. En cas de continuar navegant per la web sense denegar la seva autorització implica que n'accepta l'ús.

Ha de tenir en compte que si refusa o elimina les galetes de navegació per la web, no podrem mantenir les seves preferències, algunes característiques de les pàgines no estaran operatives, no podrem oferir serveis personalitzats i cada vegada que hagi de navegar per la web haurem de tornar a demanar l'autorització per l'ús de les galetes.

Si així i tot, decideix modificar la configuració del seu accés a la pàgina web, ha de saber que és possible eliminar les galetes o impedir que es registri aquesta informació al seu equip en qualsevol moment modificant els paràmetres corresponent segons el navegador:
- Chrome
- Chrome para Android
- Explorer
- Firefox
- Opera
- Safari
- Safari para IOS